Un procés constituent participatiu, tot dibuixant i fent concreta la República que la gent voldria, pot unir de nou tot el país amb un objectiu comú, constructiu, propositiu, transversalment democràtic i il·lusionador,engruixint així la base social. Pot regenerar la cohesió transversal que va tenir el referèndum, pot esdevenir la peça angular que uneixi una majoria del país i donar sortida al bloqueig polític, amb unes propostes constructives que cap Estat democràtic hauria de negar-se, si més no, a escoltar.

Des del Govern i Parlament, cal no caure en un procés participatiu simbòlic, ni principalment telemàtic, ni convidar-hi només la minoria de la societat organitzada (entitats, sectors econòmics). Seria un error que afebliria tot el procés i les següents passes.

Encomanem als partits i grans agents que apostin fermament per establir espais de deliberació a tots els municipis del país. El sistema de petites assemblees veïnals connectades per portaveus permet que es pugui convocar a cada col·legi electoral una jornada deliberativa per a cada tema de la constitució on tothom qui vulgui hi pugui participar, sense limitacions.

La força que donarà això a un sector molt gran de la població, no només independentista, sinó sobiranista i essencialment demòcrata, és el que pot permetre superar els següents esculls.

No hi ha gaire precedents d’un sistema participatiu deliberatiu a l’abast de tot un país. Aquí se’n recull una proposta tècnica que ho permet, fruit d’experiències a diferents escales d’arreu del món i també d’aquí:

Proposta organitzativa d’un procés constituent participatiu